Passende arbeid of nieuwe functie?

Een vanwege schouderklachten arbeidsongeschikte CNC-frezer start na anderhalf jaar afwezigheid met aangepast werk. Hij gaat met een kleinere freesmachine werken. De loonwaarde van dat werk is lager. Daarom krijgt hij een lager salaris en een WIA bodemuitkering. Hij is voor deze werkzaamheden volledig hersteld gemeld en staat ook niet meer als arbeidsongeschikt geregistreerd. Kort na de oorspronkelijke tweejaarstermijn wordt hij weer arbeidsongeschikt. Moet de werkgever nu opnieuw twee jaar loon doorbetalen of niet?

De kantonrechter overweegt het volgende. Als een werknemer blijvend arbeidsongeschikt is voor de eigen werkzaamheden en binnen het bedrijf ander passend werk voorhanden is, ligt het in de rede dat voor de nieuwe werkzaamheden een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Een werknemer die tijdens ziekte ander werk doet, of een gedeelte van het werk, is nog steeds ziek. De werknemer is namelijk niet geschikt om de oorspronkelijk bedongen arbeid in volle omvang te verrichten. Als een werknemer die passend werk verricht na 104 weken opnieuw uitvalt hoeft de werkgever geen loon door te betalen, tenzij de passende arbeid de bedongen arbeid is geworden.

Zo’n wijziging van passende in bedongen arbeid is een wijziging van de arbeidsovereenkomst tussen partijen, waarvoor in beginsel een nadere overeenkomst tussen werkgever en werknemer vereist is. Maar zo’n wijziging kan ook tot stand komen als de werknemer er gerechtvaardigd op heeft mogen vertrouwen dat de verrichte passende arbeid inmiddels de nieuw bedongen arbeid is geworden, zowel voor wat betreft haar aard als haar duur.

Uit de gang van zaken concludeert de kantonrechter dat de re-integratie volledig is afgerond en dat de werknemer succesvol is herplaatst in een andere passende functie als CNC frezer op de lichtere machine, tegen een aangepast salaris. De passende arbeid is de bedongen arbeid geworden en de werknemer mocht daar ook op vertrouwen.

Let op: Een arbeidsongeschikte werknemer kan soms in passende arbeid aan het werk. In principe blijft de werknemer dan ziek. Soms wijzigt deze passende arbeid gaandeweg in nieuw bedongen arbeid. Als de werknemer dan weer uitvalt, gaat er dan een nieuwe loondoorbetalingstermijn lopen.

Tips en actualiteiten direct in uw mailbox?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief